Chiński pojazd wyląduje na Księżycu
31 lipca 2012, 09:19Chińska prasa ogłosiła, że w przyszłym roku Państwo Środka wystrzeli swój pierwszy pojazd, którego zadaniem będzie wykonanie lądowania na Księżycu. ChRL chce w ten sposób podkreślić swoją rosnącą potęgę ekonomiczną, zaangażowanie w eksplorację kosmosu oraz sukcesy partii komunistycznej w doprowadzeniu do rozkwitu gospodarczego kraju.
Kieliszek to nie okulary, nie kojarzy się z inteligencją
17 lipca 2012, 12:28Wystarczy wziąć do ręki kieliszek z winem czy kufel piwa, by współpracownicy i szef zaczęli gorzej oceniać nasze możliwości intelektualne. Psycholodzy nazwali zaobserwowany efekt "odchyleniem upojonego idioty".
Wiecej bałaganu niż złej woli
4 maja 2012, 12:37Gdy przed dwoma laty okazało się, że samochody Google’a biorące udział w wykonywaniu fotografii do Street View, zbierały dane z niezabezpieczonych urządzeń Wi-Fi, kolekcjonując przy tym prywatne informacje użytkowników, wyszukiwarkowy gigant mówił o niezamierzonym błędzie
"Wolna miłość" sprzyja zdrowiu pszczół
14 marca 2012, 10:03Ule królowych pszczół, które spółkują z 15 i więcej samcami, są zdrowsze i bardziej produktywne, bo korzystają z obecności bardziej zróżnicowanych bakterii symbiotycznych i są trapione przez mniejszą liczbę bakterii z grup patogenicznych. Odkrycie naukowców może pomóc w walce z zespołem masowego ginięcia pszczoły miodnej (ang. Colony Collapse Disorder, CCD).
Staruszek w służbie czynnej, cz. 1.
11 marca 2012, 15:10Kiedy w wiadomościach telewizyjnych widzimy jednostki amerykańskiej marynarki wojennej, większość z nas nie podejrzewa, że właśnie w US Navy pływa najstarszy pozostający w służbie czynnej okręt wojenny. Osoby interesujące się historią wojskowości zapewne wiedzą, że pierwszy w historii lotniskowiec o napędzie atomowym, zwodowany w 1961 roku USS Enterprise, wciąż jest wykorzystywany. Jednak to nie on jest najstarszym na świecie wciąż służącym okrętem wojennym.
Dwa światy smaku
2 marca 2012, 13:22Kiperzy zawdzięczają swój wyostrzony smak przede wszystkim uwarunkowaniom biologicznym. Przeciętni konsumenci wina mogą być ślepi na doskonale dla nich wyczuwalne niuanse, a nawet podstawowe właściwości trunku, takie jak równowaga słodyczy i kwasowości. Stąd wątpliwości, czy autor opisu wina nie zmyślił przypadkiem nut owocowo-drzewnych i posmaku orzechów...
Przestępcy całymi latami szpiegowali Nortela
15 lutego 2012, 13:25Byli szefowie Nortela będą prawdopodobnie musieli gęsto się tłumaczyć. Prasa doniosła, że niegdysiejszy gigant telekomunikacyjny, który zbankrutował, a jego majątek i pracowników przejęli inni, przez niemal dekadę był szpiegowany przez cyberprzestępców.
Przy głośnej muzyce alkohol wydaje się słodszy
16 grudnia 2011, 09:13W głośnym otoczeniu alkohol wydaje się słodszy, co może upośledzać zdolność oceny ilości wypitego piwa, wina czy drinków - przekonują brytyjscy psycholodzy.
XVIII-wieczna prasa w sieci
29 listopada 2011, 19:45British Library udostępniła w internecie trzy miliony stron zeskanowanych z XVIII-, XIX- i XX-wiecznych gazet. Pochodzą one z 200 tytułów, które ukazywały się na terenie dzisiejszej Wielkiej Brytanii i Irlandii
Niewielkie ilości alkoholu prowadzą do przerostu flory bakteryjnej
29 listopada 2011, 18:23Umiarkowane spożycie alkoholu - jeden drink dziennie w przypadku kobiet i dwa w przypadku mężczyzn - może prowadzić do zespołu rozrostu bakteryjnego jelita cienkiego (ang. small intestinal bacterial overgrowth, SIBO)